Temporal trend analysis of the nutritional status of children aged six to 23 months from 2013 to 2022

Temporal trend in the nutritional status of infants

Authors

DOI:

https://doi.org/10.13037/ras.vol23.e20259480

Keywords:

Vigilância Alimentar e Nutricional. , Estado Nutricional., Antropometria., Atenção Primária à Saúde, Nutrição do lactente

Abstract

Introduction: Food and Nutrition Surveillance is necessary to monitor adequate development in infants aged six to 23 months. Objectives: To verify and analyze the temporal trend of the nutritional status of children aged six to 23 months registered and monitored in Primary Health Care in the municipality of Guarapuava-PR, in the state of Paraná, in the Southern Region and in Brazil from 2013 to 2022. Materials and Methods: Ecological study based on extraction of public reports from the Food and Nutrition Surveillance System (SISVAN) Web, according to the anthropometric indices of weight for age (W/A), weight for height (W/H), height for age (H/A) and body mass index for age (BMI/A). Time trend analysis was carried out using Prais-Winsten generalized linear regression. Results: Weight-for-age followed a downward trend in all the locations assessed. The weight for height and BMI for age indices showed an increasing trend towards eutrophy in all locations, as well as a decrease in obesity in the municipality and in the country. Adequate height for age increased in Guarapuava, while low height for age decreased. Conclusions: A positive scenario was observed in the nutritional status of the group studied; however, actions to combat malnutrition and childhood obesity are still needed.

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Author Biographies

Bárbara Maria Renó Oliveira, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Departamento de Nutrição, Guarapuava, Paraná, Brasil.

Graduada em Nutrição. Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava, Paraná, Brasil.

Camila Dallazen, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Departamento de Nutrição, Guarapuava, Paraná, Brasil.

Doutorado em Ciências da Saúde. Fundação Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brasil. 

Joseane Carla Schabarum, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Departamento de Nutrição, Guarapuava, Paraná, Brasil.

Doutorado em Desenvolvimento Rural Sustentável. Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Candido Rondon, Paraná, Brasil.

Angelica Rocha de Freitas Melhem , Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Departamento de Nutrição, Guarapuava, Paraná, Brasil.

Doutorado em Gastroenterologia. Universidade Federal de São Paulo, São Paulo, São Paulo, Brasil.

Paula Chuproski Saldan, Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), Departamento de Nutrição, Guarapuava, Paraná, Brasil.

Doutorado em Ciências. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil.

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Published

2025-04-22

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